Am meridiane energetice, cu ce mă ajută să le activez mai bine?
Toți avem meridiane energetice care ne distribuie energia vitală prin corp, cel puțin așa ne spun vechile civilizații printre care și cea chineză, pe care o aprofundăm aici, la Simplitao.
Ideea e cât de bine activate sunt, cât de liberă circulă energia și cât de curate sunt legăturile dintre meridiane.
Cred că toți ne dorim:
– organe interne care să funcționeze bine
– sisteme corporale sănătoase și active
– vitalitate ridicată
– putere de a fi activi
– calitate bună a somnului
Pe scurt, o stare generală bună de sănătate pe care ne-o putem menține prin exerciții chinezești de Qigong/Chi Kung.
Vastul domeniu chinezesc de cultivarea a sănătăţii care este Qigong – arta de a lucra cu energia – cuprinde o mulțime de practici de activare a energiilor interne și de purificare a meridianelor.
Există o plajă largă de exerciţii, de la cele statice la cele dinamice, dar, ca să înţelegem practica energetică taoistă mai întâi e bine să ne familiarizăm cu noţiunea de Chi (Qi), adică energie-putere-informaţie și cu meridianele energetice ale corpului uman.
Ca să dau o definiţie concisă, Chi-ul este energia din care este făcut universul actual, având o multitudine de manifestări care sunt descrise şi definite cu ajutorul principiilor Yin-Yang, al celor cinci elemente şi al celor opt trigrame.
Tu şi corpurile tale
Maeştrii taoişti din vechime au observat că fiinţa umană are, pe lângă corpul fizic, şi un corp energetic-emoţional (sufletul) şi un corp mental (mintea).
De altfel, ei nu sunt singurii care au observat acest lucru, înţelepţii din Grecia, imperiul roman, India sau Dacia ajungând la aceeaşi concluzie. Cel mai celebru dicton latin “mens sana in corpore sano” reflectă tocmai această relaţie strânsă dintre minte, emoţii şi sănătatea fizică.
Revenind la maeştrii taoişti, ei au observat cum corpul energetic (format din meridiane energetice) influenţează corpul fizic şi de aceea au început să studieze şi să creeze o anatomie energetică a omului aşa cum exista un studiu anatomic al corpului fizic uman.
Ce sunt meridianele energetice ale corpului uman?
Aceste informaţii despre anatomia energetică au fost structurate într-o ramură distinctă a medicinei tradiţionale chinezeşti denumită acupunctură, o ramură a medicinei ce a fost recunoscută şi în lumea occidentală în ultimii 50-70 de ani,
Pe scurt, prin intermediul acupuncturii învăţăm că energia vitală curge în interiorul nostru de-a lungul unor meridiane energetice formate la rândul lor din puncte sau centri energetici.
Ca să înţelegem mai bine cum circulă energia vitală prin noi, putem să facem o paralelă între un meridian energetic şi un râu care străbate o regiune.
Precum un râu în plan fizic, meridianul energetic hrăneşte şi susţine viaţa prin regiunea prin care trece. Dacă prin meridianul respectiv nu curge energie, zona corespondentă din corpul fizic va fi afectată de acest deficit.
Aşa se întâmplă şi în natură când seacă un râu ce străbate o regiune, nemaiaducând apă în zona respectivă. La fel, dacă râul aduce o cantitate prea mare de apă, atunci apare un exces, adică o inundaţie, care are tot un efect negativ asupra zonei. Dacă însă pe un râu există o serie de lacuri de acumulare, baraje, ecluze şi hidrocentrale, nu vor mai exista probleme în zona prin care trece, toate acestea reglând debitul apei care curge prin râu.
Acelaşi lucru are loc şi în corpul uman – centrii şi punctele energetice situate de-a lungul unui meridian au rolul de a regla debitul de energie de pe meridian şi, în acelaşi timp, de a prelucra energia dându-i o vibraţie sau frecvenţă optimă pentru zona prin care va trece.
Ce trebuie să înţelegem de aici este că sistemul energetic uman dublează şi hrăneşte sistemul fizic.
Dacă apare vreo disfuncţie în sistemul energetic ea va fi transferată sistemului fizic unde se va manifesta printr-un dezechilibru pe care-l numim “boală”. Acest lucru ne arată importanţa echilibrului care trebuie să existe în corpul energetic-emoţional. Dacă suntem echilibraţi şi centraţi din acest punct de vedere, suntem sănătoşi şi în plan fizic.
Să lăsăm energia să circule – meridianele energetice ale corpului uman şi rolul lor
Aşa cum spuneam mai devreme, sistemul energetic uman este format din mai multe puncte și meridiane energetice, precum şi din zone de stocare a energiei. Putem defini mai exact sistemul energetic ca fiind format din 12 meridiane energetice principale şi 8 meridiane extraordinare.
Cele 12 meridiane energetice principale au ca scop echilibrarea sistemelor corpului fizic, ele fiind legate de anumite organe sau glande interne. Ele au fost denumite după organul sau glanda cu care lucrează; avem astfel meridianul inimii, plămânului, ficatului, splinei-pancreasului, rinichiului, vezicii biliare, etc.
Cele 8 meridiane energetice extraordinare sunt folosite în special în practicile energetice de Qigong.
Există un meridian pe faţa corpului, unul pe spate, urmând coloana vertebrală, un meridian central ce leagă creştetul capului cu perineul, unul orizontal în jurul abdomenului, două pe braţe şi două pe picioare. Aceste meridiane creează anumite circuite energetice, cum ar fi “micul circuit ceresc”, “marele circuit ceresc”, “centurile de Chi”, care reglează, armonizează şi, în acelaşi timp, protejează fiinţa umană.
Dacă doriţi să aflaţi mai multe informaţii despre meridianele energetice ale corpului uman puteţi cumpăra cărţi sau materiale de acupunctură unde sistemul de meridiane este analizat şi explicat în detaliu.
În corpul nostru, energia are frecvenţe diferite
Revenind la practica energetică, trebuie să înţelegem că pe aceste meridiane circulă energie de frecvenţe şi vibraţii diferite.
De exemplu, inima nu poate funcţiona cu energia care circulă pe meridianul vezicii urinare, pe cele două meridiane curgând energie de tip diferit. Dar cum ştim să definim şi să clasificăm energia care circulă pe un anumit meridian?
Aici trebuie să intrăm în filozofia taoistă care ne arată cum Chi-ul ajunge să aibă mai multe forme de manifestare, primul principiul de manifestare fiind cel denumit “principiul Yin-Yang”.
Nu voi intra în detalii privind definiţiile teoretice ale Yin-ului şi Yang-ului. Cei care doresc să afle mai multe pot participa la cursuri de practici energetice, cum ar fi cel de iniţiere în Qigong de la Bucureşti, pot cumpăra materiale despre acest domeniu sau se pot informa pur şi simplu de pe internet.
Să echilibrăm Yin-ul şi Yang-ul
Ce trebuie să înţelegem este că Yin-ul şi Yang-ul sunt energii complementare, având caracteristici diferite, iar unul dintre scopurile acestor practici pe care le predau este tocmai de a echilibra şi armoniza Yin-ul şi Yang-ul din interiorul nostru.
Astfel, un corp fizic prea Yin este moale, lent, inert, în timp ce un corp fizic prea Yang este agitat, crispat şi contractat.
Echilibrarea energiilor Yin-Yang în interiorul nostru ne va aduce o armonizare şi o sănătate bune care se vor manifesta printr-un corp sănătos, flexibil şi mobil (acestea fiind atribute Yin) şi, în acelaşi timp, puternic şi rezistent (atribute Yang).
Puţină chineză – Ren Mai şi Du Mai
Revenind la sistemul energetic uman, maeştrii taoişti au împărţit cele 12 meridiane energetice principale în 6 meridiane energetice de tip Yin şi 6 meridiane de tip Yang. Toate meridianele energetice Yin sunt conectate la meridianul extraordinar denumit Ren Mai, aflat pe linia mediană din faţa corpului ce începe din perineu şi se termină în limbă.
Toate meridianele energetice Yang sunt conectate la meridianul numit Du Mai de pe spatele corpului, care începe tot din perineu, urcă pe coloana vertebrală, traversează craniul şi se termină în cerul gurii.
Cele două meridiane extraordinare formează un circuit energetic numit “orbita microcosmică” sau “micul circuit ceresc”. Odată aşezată limba pe cerul gurii se activează acest circuit, această buclă energetică, la care sunt conectate toate meridianele energetice.
Micul circuit celest sau cum să lăsăm ca energia să circule prin noi
Când “orbita microcosmică” este activată prin tehnici de Qigong, ea reglează întregul sistem energetic uman şi acţionează ca un veritabil generator energetic ce pompează energie în sistem şi, în acelaşi timp, condensează, strochează şi acumulează energie în anumite zone ale corpului numite Tan Tien (oceane de energie), precum şi în organele interne, în glande, muşchi, tendoane şi, mai ales, în oase.
Sper că v-am ajutat să înţelegeţi de ce este important să cunoaşteţi sistemul energetic uman şi ce influenţă mare are asupra sănătăţii noastre şi a stării noastre de bine în general.
Beneficii pentru sănătate holistică
Ca să vă convingeţi mai mult de importanţa cunoaşterii şi exersării energiei prin meridianele energetice ale corpului uman, vă pot spune că există o mulţime de beneficii pe care le puteţi obţine prin practicarea exerciţiilor energetice chinezeşti despre care vorbesc în aceste articole. Cu ajutorul lor, noi
- activăm şi folosim în mod corect sistemul de meridiane
- echilibrăm şi armonizăm diferitele tipuri de energii din interiorul nostru
- hrănim corpul fizic cu energie
- ne facem resurse cu care vom face faţă mult mai bine stresului cotidian.
În plus, ne protejăm organele interne şi glandele, încărcându-le în mod constant cu energie şi nelăsându-le să fie afectate de stres şi, în final, de boli.
Făcute cu perseverenţă, exerciţiile chinezeşti ne aduc sănătate, vitalitate şi longevitate, ne ajută să ne echilibrăm în plan mental şi emoţional şi să avem parte de relaţii armonioase cu cei din jurul nostru.
Încercaţi exerciţiul de mai jos ca să intraţi în lumea magică a Qigong-ului şi să acumulaţi efectele benefice.
Exerciţiu de intensificare a circulaţiei energetice prin meridiane
Staţi pe scaun cu spatele drept (poziţia normală de practică).
Respiraţi de câteva ori profund, cu atenţia pe zona abdomenului apoi mutaţi atenţia pe zona perineului. Păstraţi respiraţia relaxată, egală şi liniştită.
Pe inspiraţie contractaţi uşor perineul, conduceţi energia în sus pe coloană, din perineu până în creştetul capului. Pe expiraţie coborâţi energia din creştetul capului pe faţa corpului până în perineu. Repetaţi acest traseu de 9 ori.
Mutaţi din nou atenţia pe zona abdomenului şi rotiţi de câteva ori energia în abdomen pentru a o stoca în Tantien.
Vă recomand să faceţi acest exerciţiu dimineaţa, pentru că atunci este momentul în care toţi avem nevoie de o rezervă de energie pentru întreaga zi.
Pentru seară există alte exerciţii de relaxare şi echilibrare a sistemului energetic-emoţional despre care puteţi citi şi aici.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu