Medicina holistică reprezintă un set de practici, tehnici și terapii care au ca scop restaurarea echilibrului energetic al unei persoane în mod natural și vindecarea diverselor afecțiuni.
Este cunoscută și ca medică alternativă, pentru că se folosesc practici diferite de cele ale medicinei convenționale.
Unele persoane susțin că eficacitatea acestor terapii nu este dovedită științific, dar medicina holistică este inspirată de medicina tradițională folosită de mii de ani în unele părți ale lumii. Scopul este echilibrarea energiei organismului folosind metode și practici naturale. Iată care sunt cele mai cunoscute opt tipuri de medicină holistică:
Homeopatie
Această terapie alternativă a fost creată de medicul Samuel Hahnemann la sfârșitul secolului 18 și presupune folosirea unor preparate diluate care dezvoltă într-o formă ușoară simptomele pe care le are pacientul. Principiul de bază constă în ideea că problemele de sănătate pot fi vindecate folosind ingrediente care provoacă aceleași simptome, dacă sunt folosite în doze mici. În homeopatie se folosesc remedii de origine vegetală, minerală sau animală, incluse în preparate diluate. De obicei nu au reacții adverse. Homeopatia nu este recunoscută științific, iar specialiștii consideră că efectul său este unul placebo.
Acupunctura
Acupunctura este o terapie folosită în medicina tradițională chineză, care are ca scop echilibrarea polilor organismului, zone energetice despre care se crede că afectează sănătatea și starea de bine. Este realizată prin înfigerea unor ace foarte subțiri în anumite puncte ale corpului, pentru a stimula circulația energetică și a restabili echilibrul. Această tehnică este folosită în special în tratarea durerii. De asemenea, mai este folosită pentru a trata alergiile sau inflamațiile care apar în corp.
Aromoterapia
Aromoterapia este o terapie alternativă care folosește uleiurile esențiale sub forma de masaj, inhalații, băi etc. pentru a vindeca afecțiuni fizice sau emoționale. Acest procedeu este folosit pentru a trata probleme precum stresul, insomnia, spasme musculare, probleme respiratorii, digestive sau afecțiuni ale pielii. Fiecare ulei esențial are efecte diferite, pentru fiecare problemă fiind utilizate anumite tipuri sau combinații de uleiuri esențiale. Efectul unora dintre acestea este dovedit științific. De exemplu, este recunoscut faptul că lavanda poate îmbunătăți somnul, iar aroma de citrice este benefică pentru energizare și tratarea stărilor de spirit negative.
Remediile florale Bach
Este un tratament alternativ care folosește o serie de esențe naturale obținute din flori, despre care se crede că au proprietăți vindecătoare. Acestea au rolul de a stimula capacitatea corpului de a-și restabili echilibrul. Prin terapia Bach sunt tratate probleme precum depresie, anxietate, insomnie etc., iar un alt rol al acestora este menținerea unei atitudini pozitive față de afecțiune și procesul de vindecare.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu