miercuri, 2 noiembrie 2022

pshihologia culoarilor

 Psihologia culorilor studiaza efectele pe care culorile le au asupra dispozitiei, comportamentului si sentimentelor oamenilor. Aceasta este o zona noua a psihologiei, folosita mai ales in designul interior si marketing, dar si in anumite forme de terapie. Inca din Antichitate, multe civilizatii intelegeau si apreciau puterea culorilor asupra psihicului uman, insa primele cercetari in acest sens au avut loc in vest. Semnificatiile culorilor sunt strict legate de contextul cultural – de exemplu, verdele inseamna natura sau prospetime in cultura noastra, insa, in tarile musulmane, aceasta culoare este asociata cu islamismul.

Culorile pot fi impartite in primare, secundare si tertiare. Cele primare sunt rosu, albastru si galben, prin combinarea carora, teoretic, se pot crea toate celelalte culori, obtinandu-se culori secundare (verde, violet si portocaliu). Prin amestecul culorilor primare cu cele secundare, se obtin cele tertiare sau intermediare. 

Rosul, culoarea care ne influenteaza cel mai mult. Culoarea rosie are probabil cel mai puternic efect asupra psihicului uman: creste entuziasmul, mareste tensiunea arteriala si pulsul, sporeste increderea in sine si scade nivelul anxietatii. Rosul ne stimuleaza la nivel fizic, crescand apetitul sexual, motiv pentru care a fost asociat de-a lungul timpului cu pasiunea si dragostea. Daca culoarea ta preferata este rosu, inseamna ca esti o persoana optimista, extrovertita si increzatoare in fortele proprii. Accepti provocarile si nu iti este frica sa iti urmezi visurile si telurile, fiind o sursa de inspiratie pentru cei din jurul tau. Ce nu stiai despre rosu: studiile recente arata ca aceasta culoare poate afecta in mod negativ rezultatele la un examen, probabil pentru ca este asociata cu greselile si corectura si descurajeaza la un anumit nivel. 

Probabil cel mai des ai auzit "Albastrul este culoarea mea preferata". Motivul este simplu: oamenii asociaza aceasta culoare cu stabilitatea si responsabilitatea. Si nu, nu este specifica barbatilor. De fapt, este cea mai putin "specifica" sectiune a cercului cromatic, fiind apreciata in egala masura de catre barbati si femei. Albastrul are efect calmant, incetinind metabolismul si ajutand corpul si mintea sa scape de stres – nu degeaba te relaxezi atunci cand stai intinsa si privesti cerul. Daca te atrage aceasta culoare cel mai mult, inseamna ca esti o persoana de incredere, responsabila, calma si sincera. Ai nevoie de pace si armonie in viata de zi cu zi, motiv pentru care ai o tendinta naturala spre meditatie, introspectie si autodescoperire. Ce nu stiai despre albastru: scade considerabil apetitul, de aceea este o culoare excelenta pentru farfuriile celor care vor sa dea jos kilogramele in plus. 

Ce iti vine in minte cand vezi galben? Bucurie, caldura, optimism, energie. Aceasta culoare are in general conotatii pozitive si stimuleaza sistemul nervos, activand memoria si incurajand comunicarea. In plus, ajuta in luarea deciziilor si in concentrare (in studiu, se recomanda sa fie folosit pentru sublinierea pasajelor importante). Persoanele care prefera galbenul sunt creative, vesele, analitice si spontane. De asemenea, sunt foarte selective in ceea ce priveste prietenii, preferand un grup restrans de oameni, in detrimentul aglomeratiilor si adunarilor mari. Ce nu stiai despre galben: in secolul al XVII-lea, pictorii foloseau un galben obtinut din urina concentrata, provenita de la vaci care nu mancau decat frunze de mango. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

  Am meridiane energetice, cu ce mă ajută să le activez mai bine? Toți avem meridiane energetice care ne distribuie energia vitală prin corp...